Énekel az ország 2016

2016-ban 11. alkalommal énekelt együtt az ország. Bartók Béla születésének 135. évfordulója alkalmából a 460 fős Országos Egyesített Kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar G. F. Händel Dettingeni Te Deum című műve mellett Bartók Cantata Profaná-ját adta elő a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Hollerung Gábor vezényletével. A ritkán hallható művet első alkalommal énekelte amatőr kórus Magyarországon. A koncertet egy három napos felkészülő tábor előzte meg, amelyre Szolnokon került sor. A közel félszáz énekes az ország minden tájáról érkezett, sőt: idén második alkalommal köszönthettük marosvásárhelyi dalostársainkat is a kórusban.


2016. május 16. hétfő, 19.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Händel: Dettingeni Te Deum, Bartók: Cantata Profana

Tatai Nóra szoprán, Balog Eszter alt, Varga Donát tenor, Szegedi Csaba bariton, Kocsis-Holper Zoltán basszus

Országos Egyesített Kórus

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor

Felhívás 2016

Kedves Dalostárs!

Örömmel értesítünk Téged arról, hogy az idén immár 31-ik alkalommal megrendezzük az „Énekel az ország” hangversenyt és zenei tábort, ahova szeretettel várunk 16 és 40 év közötti énekelni vágyókat. Az idén Bartók Béla: Cantata Profana és Georg Friedrich Händel: Dettingeni Te Deum című műveit mutatjuk be.

A koncert helyszíne és időpontja:

2016. május 16. hétfő, 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A zenei tábor idén 2016. május 6-8. között, Szolnokon kerül megrendezésre. Ha megoldható, a kezdés május 6-án 15 óra körül lesz. A tábor költségeiről való információk nem véglegesek, de várhatóan nem haladja meg a 6000-7000 Ft-ot. A tábor ára magában foglalja a szállást, étkezést és a vonatjegy költségeit.

A vasárnapi (május 15-i) zenekari próba 10:00-18:00-ig tart majd. A hétfői (május 16-i) főpróba 10:30-tól várhatóan 14:00-ig fog tartani, a koncert 19:30-kor kezdődik.

A kisgyermekes szülők csatlakozásának megkönnyítése érdekében idén is szervezünk zeneovit. Ez az akciónk mind a gyerekek, mind a szülők körében igen nagy sikert aratott, nyugodt szívvel merjük ajánlani, hiszen szakképzett pedagógusok és zenei szakemberek foglalkoznak a gyerekekkel, így a fiatal szülők is bátran részt vehetnek a próbákon. A zeneovi igénybevétele esetén –ahova 3 éves kortól várjuk a gyerekeket – kérjük, az előzetesen kitöltendő jelentkezési lapon vagy az első próbán jelezd a kérdőíven a kisgyermekek pontos életkorát, nemét, illetve a későbbi egyeztetések megkönnyítése végett a szülő telefonszámát is.

Az idei alkalommal is lehetőség nyílik passzív jelentkezőként részt venni rendezvényünkön. Ha valaki kíváncsi arra, hogyan épül fel egy ekkora hangverseny, mit takar a zenei tábor, illetve milyen a próbák hangulata, de nem kíván énekelni, fellépni velünk, előzetes jelentkezés alapján szívesen látjuk, mind a táborban, mind a zenekari próbán. A passzív részvétel díja 2500 Ft/fő (és a tábor költségei).

A passzív mellett kísérő státusz is van- a kettő közt az a különbség, hogy a passzív bejár próbákra, míg a kísérő az énekessel utazó gyermeket kíséri, azaz a próbákra nem jár be.

A koncerten az előadás alatt végig állni fognak a kórus tagjai- a nagy tömeg miatt esetleg levegőtlen helyen. Ezért kérünk minden jelentkezőt – különösen, ha szédülésre, ájulásra hajlamos -, hogy ennek tudatában jelentkezzen a rendezvényre! A koncerten és a táborban a nagy tömegben hosszú ideig történő állás miatt bekövetkező rosszullétért felelősséget nem tudunk vállalni!

Figyelem! A koncerten az előadás alatt végig állni fognak a kórus tagjai – a nagy tömeg miatt esetleg levegőtlen helyen. Ezért kérünk minden jelentkezőt, különösen, ha szédülésre, ájulásra hajlamos, hogy ennek tudatában jelentkezzen a rendezvényre! A koncerten és a táborban a nagy tömegben hosszú ideig történő állás miatt bekövetkező rosszullétért felelősséget nem tudunk vállalni!

Szeretnénk felhívni a figyelmeteket, hogy a Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten való fellépés feltétele a zenei tábor összes próbáján, a május 15-i zenekari próbán, illetve a május 16-án délelőtt tartott főpróbán való részvétel.

A regisztrációs díj összege 6000 Ft/fő, mely magában foglalja a próbákon való részvételt, a koncerten való fellépés lehetőségét, a kottát és a koncertről készült hangfelvételt, amelyet lehetőség a koncert után interneten lesz elérhető.

Továbbra sem szeretnénk, ha bárki anyagi okok miatt nem tudna részt venni a táborban és a koncerten. Emiatt korlátozott számban ösztöndíjat biztosítunk olyan nehéz körülmények között élő fiataloknak, akik a részvétel költségeit nem tudják vállalni. Az ösztöndíjra február 8-ig várjuk a jelentkezőket motivációs levéllel, (név, életkor, szólam és kórustapasztalat megadásával, valamint a támogatás mértékének megjelölésével) az enekelazorszag (kukac) gmail (pont) com e-mail címen. A második próbáig elbíráljuk a kérelmeket.

A jelentkezés feltétele:

1.) Interneten kitöltött jelentkezés: a http://www.virtuadrug.com/eao2016-pestiek.html

2.) Személyes regisztráció az első próbán. Passzív és kísérő helyett a hozzájuk tartozó énekes jelentkezhet, de minden énekesnek személyesen kell megjelennie. Amennyiben van hely, a következő próbán is fogadunk jelentkezőket.

3.) A jelentkezés elfogadásáról, valamint a regisztráció pontos időpontjáról e-mailben fogunk értesíteni mindenkit.

Fontos információ

A hangverseny iránt reményeink szerint szokásos módon nagy lesz az érdeklődés, így a jelentkezés elfogadásáról minden esetben értesítést küldünk február 8-ig.

Fontos, hogy idén is nagy hangsúlyt fektetünk a férfi és női szólamok arányának viszonylagos egyensúlyára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a férfi jelentkezők előnyt élveznek- azaz hozzatok fiúkat mindenképp, mert csak úgy tudjuk beengedni az összes női jelentkezőt, ha van elég férfi jelentkező! A koncertre és a hozzá kapcsolódó próbákra szeretettel várunk minden énekelni szerető középiskolást, egyetemistát. Kérlek, hirdesd ezt a lehetőséget ismerőseidnek!

Idén is elérhető oktató CD (ahol a mű alá van zongorázva az adott szólam, szólamonként mp3 formátumban), melynek linkjét a jelentkezőknek a jelentkezés elfogadása után elküldjük.

A próbákat a Dohnányi Zenekar próbatermében (1087 Bp. Kerepesi út 29/b) tartjuk.

A részletes próbarend:

Február 13 szombat 15.00-18.00 Dettingeni Te Deum BDZ Szólam/összpróba
Február 20 szombat 15.00-18.00 Cantata Profana BDZ Szólam/összpróba
Február 27 szombat 15.00-18.00 Dettingeni Te Deum BDZ Szólam/összpróba
Március 6 vasárnap 15.00-18.00 Cantata Profana BDZ Szólam/összpróba
Március 19 szombat 15.00-18.00 Dettingeni Te Deum BDZ Szólam/összpróba
Április 2 szombat 15.00-18.00 Cantata Profana BDZ Szólam/összpróba
Április 9 szombat 15.00-18.00 Cantata / Dettingeni BDZ Összpróba
Április 16 szombat 15.00-18.00 Cantata / Dettingeni BDZ Összpróba
Április 23 szombat 15.00-18.00 Cantata / Dettingeni BDZ Összpróba
Április 30 szombat 15.00-18.00 Cantata / Dettingeni BDZ Összpróba

További fontos tudnivalók:

Ha szeretnél hozzájárulni ahhoz, hogy a jövőben is legyenek közös rendezvényeink, adód 1%-nak felajánlásával támogathatod kórusunk működését.

Interkultur Hungária Közhasznú Non-profit Kft.

Adószám: 18162644-2-41

Amennyiben bővebb információra van szükséged, hívd Hazai Esztert a 30/470-9717-es vagy Gida Bettit a 30/395-8639-es telefonszámon!

Szeretettel várunk a próbákon!

Hollerung Gábor