Felhívás 2017

2017-ban 12. alkalommal énekelt együtt az ország. Kodály születésének 135., halálának 50. évfordulója alkalmából az Országos Egyesített Kórus és a Budafoki Dohnányi Zenekar Rossini: Kis ünnepi miséje mellett Kodály Budavári Te Deumát adta elő a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben, Hollerung Gábor vezényletével. A koncertet három napos felkészülő tábor előzte meg, amelyre Szekszárdon került sor. A közel félszáz énekes az ország minden tájáról érkezett, sőt: idén harmadik alkalommal köszönthettük marosvásárhelyi dalostársainkat is a kórusban.


2017. május 7. vasárnap, 19.30 Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

Händel: Dettingeni Te Deum, Bartók: Cantata Profana

Szakács Ildikó szoprán, Megyesi Schwartz Lúcia mezzoszoprán, Varga Donát tenor, Cser Krisztián basszus

Országos Egyesített Kórus

Budafoki Dohnányi Zenekar

Vezényel: Hollerung Gábor

Énekel az ország életérzés

Véges-e vagy halhatatlan, ez itt nálunk egyre megy.

Ha két hang között csend a lélek, bizonyosan mennybe megy.

Menetelve, ringatva és ki tudja, még hányféleképp

igyekszünk hangot adni magunkból, Gábor kedvéért.

Lehetsz tehén, főkönyvelő, vontató vagy cunami,

ha sosem veszel levegőt, nem fogsz szégyent vallani.

Három nap is elmúlik, míg kiderül a számodra,

Vox Humana hol lehet: persze, hogy a tenorban.

Hány éjszakán és napon át gyakoroltál lelkesen.

Akárhogy is felkészültél, mégis lehetsz gesztelen.

Ha szervezeted alultáplált, ne add fel a reményt!

Ha tenornak születtél, hendikeped főnyeremény.

De mielőtt azt gondolnád, nevetség tárgya lettél,

ne feledd, hogy angyallá válsz eközben, ha figyeltél!

Véges-e vagy halhatatlan, ez itt nálunk egyre megy.

Ha két hang között csend a lélek, bizonyosan mennybe megy.


Sámóczi Böbe, ÉAO 2017. május 7.

Felhívás 2017

Kedves Dalostárs!

Az Énekel az ország rendezvénysorozat több száz embert fog össze, akik lelkesedésből, tradícióból, baráti kötődésekből indíttatva gyűlnek össze minden évben – immár harminckettedszer - csak erre az alkalomra. Az Énekel az ország keretében idén Kodály: Budavári Te Deum és Rossini: Kis ünnepi Mise (Petite Messe Solennelle) című művét fogjuk előadni.

A koncert helyszíne és időpontja:

2017. május 7. vasárnap, 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A hangverseny karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes Művész lesz, közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar.

Az alkalmi kórus (Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusa) története 1986-ban kezdődött, amikor a középiskolás fiatalokból összeállt kórus Orff: Carmina Burana című művét adta elő. A rendezvény sikerén felbuzdulva az egyszeri esemény immár három évtizedes tradícióvá vált: a Budapesti Akadémiai Kórustársaság szervezésében, Hollerung Gábor vezetésével minden évben közös éneklésre hívjuk azokat a zenét szerető fiatalokat, akik szívesen közreműködnének egy oratórikus mű előadásában. A jó hangulatú próbáknak, a közös éneklés örömének eredményeként minden évben sokan jelentkeznek a produkcióra. Ez nem kis mértékben köszönhető a karmester személyiségének is, aki a próbák során igyekszik magyarázataival a zenei nyelv lényegét megértetni, mindezt a lehető legegyszerűbb formában, végtelen humorral, minden korosztály számára érthetően.

Az ország minden táján élő, elsősorban 16-45 év közötti zenebarátnak kínálunk lehetőséget az alkalmi kórusban való éneklésre, a zenei táborban való részvételre. Az érdeklődés minden évben hatalmas; hangversenyünkön koncertenként közel félezer énekes áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. 2015-ben, a rendezvény 30-ik évfordulója alkalmából majd ezer énekes szólaltatta meg Orff: Carmina Burana című művét a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep keretében. Bővebb információ előző rendezvényeinkről, illetve a rendező Budapesti Akadémiai Kórustársaságról a enekelazorszag.hu, illetve a bacs.hu weboldalon található. Szeretnénk, ha kezdeményezésünk a zenebarátok minél szélesebb rétegéhez jutna el. Így a már csatlakozott soproni, dunaújvárosi, dunaföldvári, jászberényi, egri, marosvásárhelyi, debreceni, érdi, kecskeméti, komádi, tatai, tatabányai, szekszárdi, szolnoki, karcagi, nyíregyházi, dorogi énekkarok, illetve a budapesti kórusok mellé újabb partnereket invitálunk.

Az idei alkalommal is lehetőség nyílik passzív jelentkezőként részt venni rendezvényünkön. Ha valaki kíváncsi arra, hogyan épül fel egy ekkora hangverseny, mit takar a zenei tábor, illetve milyen a próbák hangulata, de nem kíván énekelni, fellépni velünk, előzetes jelentkezés alapján szívesen látjuk, mind a táborban, mind a zenekari próbán. A passzív részvétel díja 2500 Ft/fő (és a tábor költségei).

A koncertre való felkészülést a következőképpen tervezzük:

A darabokat az érdeklődő kórusok önállóan sajátítják el, a felkészüléshez oktató anyagot biztosítunk internetről letölthető formában, ahol a zenemű egy-egy szólama hallható zongorán a darab mellett. 2017 januárjában egy vasárnap kora délután az összes résztvevő kórus karnagyát várjuk egy megbeszélésre a Zeneakadémiára, ahol Hollerung Gábor a mű betanításával kapcsolatban mondja el a tudnivalókat. A felkészülési időszakot követően, tavasszal 3 napos zenei tábort rendezünk. A tábor időpontja 2017. április 28-30. (péntek-szombat-vasárnap), a helyszín valószínűleg Szekszárd lesz.

A táborban Hollerung Gábor - a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar „A megérthető zene” című bérletének előadó karmestere - ismertetőt tart a műről. Az ezt követő napi kb. 7 órányi próba során is kiemelkedő szerepet kap a mű magyarázata, a zenei összefüggések megértetése a résztvevőkkel, hallgatókkal.

A táborban lehetőséget biztosítunk a próbákon való ún. „passzív” részvételre, így a kórus tagjai mellett szeretettel látjuk azon érdeklődőket is, akik bár maguk énekelni nem szeretnének, szívesen nyernének betekintést a művek megtanulásának folyamatába. A tábor ideje alatt, a fiatal szülők részvételének támogatására zenei „ovisulit” (zenés gyerekfelügyelet 3 éves kortól 12-13 éves korig) üzemeltetünk.

A háromnapos tábor után egy héttel tartjuk a zenekari próbát és a főpróbát Budapesten. A zenekari próba időpontja előreláthatólag május 6-a (vasárnap). A főpróbát pedig 2016. május 7-én, 10:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben tartjuk. A Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten való fellépés feltétele a zenei tábor teljes időtartama alatt, valamint a budapesti zenekari próbán és a főpróbán való részvétel.

A koncerten való közreműködés költségei a következők:

Regisztrációs díj: 2016. december 7-ig 6000 Ft +ÁFA (7620 Ft/fő) kell befizetni. A regisztrációs díj magában foglalja az oktató CD letöltésének lehetőségét, a próbákon való részvétel és a koncerten való fellépés lehetőségét, a kottaköltséget (a résztvevőknek kottát biztosítunk), valamint lehetőség szerint a koncertről készült hangfelvételt, melyet egy internetes oldalról lehet letölteni. (Erről emailben értesítést küldünk). A passzív részvétel díja 2500 Ft+ÁFA/fő (3125 Ft/fő), mely magában foglalja a zenei táborban a próbák látogatásának lehetőségét. A résztvevőknek a tábor idejére szállást, étkezést szervezünk, melynek költségét a résztvevők állják. Tavaly – a rendezőség jelentős támogatásával - a háromnapos tábor részvételi díja szállással, ellátással 6000 Ft+ÁFA/fő volt; terveink szerint ebben az évben sem változik jelentősen. (Most hosszabb lesz a tábor!) Korlátozott számban részleges, vagy teljes ösztöndíjat biztosítunk olyan nehéz körülmények között élő, tehetséges fiataloknak, akik a részvétel költségeit nem tudják vállalni. A regisztrációs díj elengedése mellett (részleges ösztöndíj) a teljes ösztöndíjasok szállásának és étkezésének költségét is a rendezők állják. (Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, kérjük, ezt a lehetőséget valóban csak az Ön által rászorulónak ítélt kórustagokkal szíveskedjék megosztani.). Az ösztöndíjra való jelentkezés határideje október 27-e (csütörtök). Az ösztöndíjra motivációs levéllel és karnagyi ajánlással lehet jelentkezni.

A 2006-os rendezvény során Vác város Önkormányzata, illetve a Váci Szimfonikus Zenekar olyannyira magáénak érezte kezdeményezésünket, nemcsak, hogy a zenei tábor helyszínét biztosították számunkra, de a május elsejei ünnepségsorozatuk illusztris záróeseménye lehetett a helyi zenekar illetve kórusunk hangversenye. 2007-ben és 2016-ban a felújított szolnoki Aba-Novák Agóra Művelődési Központ; 2008-ban és 2011-ben a kecskeméti Kodály Iskola, 2009-ben és 2012-ben a dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Központ, 2013-ban a veszprémi Pannon Egyetem, 2014-ben a balatonfüredi Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, 2015-ben az egri Kemény Ferenc Sportcsarnok adott helyszínt a próbáknak. Minden ilyen jellegű meghívásnak szívesen teszünk eleget, akár a 2018-as táborhelyszín esetében is. Így amennyiben úgy véli, hogy az Ön városa alkalmas lenne (kollégiumi szálláshelyek, próbahely, étkezési lehetőségek szempontjából) a több száz fellépő fogadására, vagy a helyi vezetés nyitott volna egy helyszíni hangverseny finanszírozására az elkövetkező években, kérjük, az alább ismertetett elérhetőségeken jelezze ezt nekünk!

Amennyiben felkeltette érdeklődését felhívásunk, 2016. október 27-ig jelentkezzen a következő linken: www.virtuadrug.com/enekelazorszag.html. A jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével válik véglegessé részvételi szándéka. (Emailen érkezett jelentkezését nem tekintjük véglegesnek!) Ha gondja van az oldal behívásával, kérem, jelezze nekünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelentkezők nagy létszáma miatt a jelentkezéseket beérkezési sorrendben tudjuk fogadni; illetve a jelentkezésnél a vegyes- és férfikarok előnyben részesülnek. A jelentkezés elfogadásáról e-mailben küldünk értesítést 2016. november 21-ig (hétfő).

Egyéni jeletkezők számára februártól heti egy próbát biztosítunk a Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusában. Egyéni jelentkezési határidő: 2017. január 15. Jelentkezési szándékát kérjük a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül jelezze: http://enekelazorszag.hu/kapcsolat! A jelentkezés elfogadásáról e-mailben küldünk értesítést. A próbák helyszíne: 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.

Reméljük, kedvet kapott a projektben való közreműködésre, melyre nagy szeretettel várjuk! Amennyiben további információt szeretne, írjon emailt az [email protected] címre, vagy hívjon a 30/470-9717-es telefonszámon!

Hazai Eszter

Énekel az Ország szervező; Budapesti Akadémiai Kórustársaság kórustitkár