Felhívás 2018 - KÓRUSOKNAK

Tisztelt Karnagy Asszony/Úr!

Egy, esetleg az Ön érdeklődésére is számot tartó kezdeményezés kapcsán keressük meg levelünkkel. Az „Énekel az ország” rendezvénysorozat több száz embert fog össze, akik lelkesedésből, tradícióból, baráti kötődésekből indíttatva gyűlnek össze minden évben – immár harmincharmadszor - csak erre az alkalomra. Erre a közös éneklésre szeretnénk meghívni Önt és kórusát, melynek keretében Georg Friedrich Händel: Messiás című művét fogjuk előadni 2018. május 20-án és 21-én, vasárnap és hétfőn (Pünkösd) a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben. A hangverseny karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes Művész lesz, közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar.

Az alkalmi kórus (Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusa) története 1986-ban kezdődött, amikor a középiskolás fiatalokból összeállt kórus Orff: Carmina Burana című művét adta elő. A rendezvény sikerén felbuzdulva az egyszeri esemény immár három évtizedes tradícióvá vált: a Budapesti Akadémiai Kórustársaság szervezésében, Hollerung Gábor vezetésével minden évben közös éneklésre hívjuk azokat a zenét szerető fiatalokat, akik szívesen közreműködnének egy oratórikus mű előadásában. A jó hangulatú próbáknak, a közös éneklés örömének eredményeként minden évben sokan jelentkeznek a produkcióra. Ez nem kismértékben köszönhető a karmester személyiségének is, aki a próbák során igyekszik magyarázataival a zenei nyelv lényegét megértetni, mindezt a lehető legegyszerűbb formában, végtelen humorral, minden korosztály számára érthetően.

Az ország minden táján élő, elsősorban 16-45 év közötti zenebarátnak kínálunk lehetőséget az alkalmi kórusban való éneklésre, a zenei táborban való részvételre. Az érdeklődés minden évben hatalmas; hangversenyünkön koncertenként közel félezer énekes áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. 2015-ben, a rendezvény 30-ik évfordulója alkalmából majd ezer énekes szólaltatta meg Orff: Carmina Burana című művét a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep keretében. Bővebb információ előző rendezvényeinkről, illetve a rendező Budapesti Akadémiai Kórustársaságról a www.enekelazorszag.hu, illetve a www.bacs.hu weboldalon található. Szeretnénk, ha kezdeményezésünk a zenebarátok minél szélesebb rétegéhez jutna el. Így a már csatlakozott balatonfüredi, soproni, dunaújvárosi, dunaföldvári, jászberényi, egri, marosvásárhelyi, debreceni, érdi, kecskeméti, komádi, tatai, tatabányai, szekszárdi, szolnoki, karcagi, nyíregyházi, dorogi énekkarok, illetve a budapesti kórusok mellé újabb partnereket invitálunk.

A koncertre való felkészülést a következőképpen tervezzük: A darabokat az érdeklődő kórusok önállóan sajátítják el, a felkészüléshez oktató anyagot biztosítunk internetről letölthető formában, ahol a zenemű egy-egy szólama hallható zongorán a darab mellett. 2017 novemberében (november 19) vagy 2018 januárjában (2018 január 28) - ezt később pontosítjuk - egy vasárnap kora délután az összes résztvevő kórus karnagyát várjuk egy megbeszélésre a Zeneakadémiára, ahol Hollerung Gábor a mű betanításával kapcsolatban mondja el a tudnivalókat. A felkészülési időszakot követően, tavasszal 3 napos zenei tábort rendezünk. A tábor időpontja 2018. május 11-12-13. (péntek-szombat-vasárnap), a helyszín valószínűleg Balatonfüred lesz.

A táborban Hollerung Gábor - a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar „A megérthető zene” című bérletének előadó karmestere - ismertetőt tart a műről. Az ezt követő napi kb. 7 órányi próba során is kiemelkedő szerepet kap a mű magyarázata, a zenei összefüggések megértetése a résztvevőkkel, hallgatókkal.

A táborban lehetőséget biztosítunk a próbákon való ún. „passzív” részvételre, így a kórus tagjai mellett szeretettel látjuk azon érdeklődőket is, akik bár maguk énekelni nem szeretnének, szívesen nyernének betekintést a művek megtanulásának folyamatába. A tábor ideje alatt, a fiatal szülők részvételének támogatására zenei „ovisulit” (zenés gyerekfelügyelet 3 éves kortól 12-13 éves korig) üzemeltetünk.

A háromnapos tábor után egy héttel tartjuk a zenekari próbát és a főpróbát Budapesten. A zenekari próba időpontja előreláthatólag május 19-e (szombat). A főpróbát pedig 2018. május 20-án vasárnap délelőtt a Nemzeti Hangversenyteremben tartjuk. A Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten való fellépés feltétele a zenei tábor teljes időtartama alatt, valamint a budapesti zenekari próbán és a főpróbán való részvétel.

A koncerten való közreműködés költségei a következők:

Regisztrációs díj: 6000 Ft +ÁFA/fő (7620 Ft/fő), amelyet december 7-ig kell befizetni. A regisztrációs díj magában foglalja az oktató CD letöltésének lehetőségét, a próbákon való részvétel és a koncerten való fellépés lehetőségét, a kottaköltséget (a résztvevőknek kottát biztosítunk), valamint lehetőség szerint a koncertről készült hangfelvételt, melyet egy internetes oldalról lehet letölteni. (Erről emailben értesítést küldünk).

A passzív részvétel díja 2500 Ft+ÁFA/fő (3125 Ft/fő), mely magában foglalja a zenei táborban a próbák látogatásának lehetőségét.

A résztvevőknek a tábor idejére szállást, étkezést szervezünk, melynek költségét a résztvevők állják. Tavaly – a rendezőség jelentős támogatásával - a háromnapos tábor részvételi díja szállással, ellátással 7000 Ft+ÁFA/fő volt; terveink szerint ebben az évben sem változik jelentősen.

Korlátozott számban részleges, vagy teljes ösztöndíjat biztosítunk olyan nehéz körülmények között élő, tehetséges fiataloknak, akik a részvétel költségeit nem tudják vállalni. A regisztrációs díj elengedése mellett (részleges ösztöndíj) a teljes ösztöndíjasok szállásának és étkezésének költségét is a rendezők állják. (Mivel anyagi lehetőségeink korlátozottak, kérjük, ezt a lehetőséget valóban csak az Ön által rászorulónak ítélt kórustagokkal szíveskedjék megosztani.). Az ösztöndíjra való jelentkezést a kórus jelentkezésével egyidejűleg várjuk.

A 2006-os rendezvény során Vác város Önkormányzata, illetve a Váci Szimfonikus Zenekar olyannyira magáénak érezte kezdeményezésünket, nemcsak, hogy a zenei tábor helyszínét biztosították számunkra, de a május elsejei ünnepségsorozatuk illusztris záróeseménye lehetett a helyi zenekar illetve kórusunk hangversenye. 2007-ben és 2016-ban a felújított szolnoki Aba-Novák Agóra Művelődési Központ; 2008-ban és 2011-ben a kecskeméti Kodály Iskola, 2009-ben és 2012-ben a dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Központ, 2013-ban a veszprémi Pannon Egyetem, 2014-ben a balatonfüredi Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, 2015-ben az egri Kemény Ferenc Sportcsarnok adott helyszínt a próbáknak. Minden ilyen jellegű meghívásnak szívesen teszünk eleget, akár a 2019-es táborhelyszín esetében is. Így amennyiben úgy véli, hogy az Ön városa alkalmas lenne (kollégiumi szálláshelyek, próbahely, étkezési lehetőségek szempontjából) a több száz fellépő fogadására, vagy a helyi vezetés nyitott volna egy helyszíni hangverseny finanszírozására az elkövetkező években, kérjük, az alább ismertetett elérhetőségeken jelezze ezt nekünk!

Amennyiben felkeltette érdeklődését felhívásunk, 2017. október 20-ig jelentkezzen a következő linken: http://www.virtuadrug.com/enekelazorszag.html (ezt a címet kell bemásolni a böngészőbe). A jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével válik véglegessé részvételi szándéka. (Emailen érkezett jelentkezését nem tekintjük véglegesnek!) Ha gondja van az oldal behívásával, kérem, jelezze nekünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelentkezők nagy létszáma miatt a jelentkezéseket beérkezési sorrendben tudjuk fogadni; illetve a jelentkezésnél a vegyes- és férfikarok előnyben részesülnek. A jelentkezés elfogadásáról e-mailben küldünk értesítést 2017. november 6-ig (hétfő).

Egyéni jeletkezők számára februártól heti egy próbát biztosítunk a Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusában. Jelentkezési szándékát kérjük a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül jelezze: http://enekelazorszag.hu/kapcsolat! A jelentkezés elfogadásáról e-mailben küldünk értesítést. A próbák helyszíne: 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.

Reméljük, kedvet kapott a projektben való közreműködésre, melyre nagy szeretettel várjuk! Amennyiben további információt szeretne, írjon e-mailt az [email protected] címre, vagy hívjon a 30/470-9717-es telefonszámon!

Hazai Eszter

Énekel az Ország szervező; Budapesti Akadémiai Kórustársaság kórustitkár