Felhívás 2017

Kedves Dalostárs!

Az Énekel az ország rendezvénysorozat több száz embert fog össze, akik lelkesedésből, tradícióból, baráti kötődésekből indíttatva gyűlnek össze minden évben – immár harminckettedszer - csak erre az alkalomra. Az Énekel az ország keretében idén Kodály: Budavári Te Deum és Rossini: Kis ünnepi Mise (Petite Messe Solennelle) című művét fogjuk előadni.

A koncert helyszíne és időpontja:

2017. május 7. vasárnap, 19:30 - Művészetek Palotája, Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem

A hangverseny karmestere Hollerung Gábor Liszt-díjas karnagy, Érdemes Művész lesz, közreműködik a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar.

Az alkalmi kórus (Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusa) története 1986-ban kezdődött, amikor a középiskolás fiatalokból összeállt kórus Orff: Carmina Burana című művét adta elő. A rendezvény sikerén felbuzdulva az egyszeri esemény immár három évtizedes tradícióvá vált: a Budapesti Akadémiai Kórustársaság szervezésében, Hollerung Gábor vezetésével minden évben közös éneklésre hívjuk azokat a zenét szerető fiatalokat, akik szívesen közreműködnének egy oratórikus mű előadásában. A jó hangulatú próbáknak, a közös éneklés örömének eredményeként minden évben sokan jelentkeznek a produkcióra. Ez nem kis mértékben köszönhető a karmester személyiségének is, aki a próbák során igyekszik magyarázataival a zenei nyelv lényegét megértetni, mindezt a lehető legegyszerűbb formában, végtelen humorral, minden korosztály számára érthetően.

Az ország minden táján élő, elsősorban 16-45 év közötti zenebarátnak kínálunk lehetőséget az alkalmi kórusban való éneklésre, a zenei táborban való részvételre. Az érdeklődés minden évben hatalmas; hangversenyünkön koncertenként közel félezer énekes áll a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem színpadán. 2015-ben, a rendezvény 30-ik évfordulója alkalmából majd ezer énekes szólaltatta meg Orff: Carmina Burana című művét a Budapesti Nemzetközi Kórusünnep keretében. Bővebb információ előző rendezvényeinkről, illetve a rendező Budapesti Akadémiai Kórustársaságról a enekelazorszag.hu, illetve a bacs.hu weboldalon található. Szeretnénk, ha kezdeményezésünk a zenebarátok minél szélesebb rétegéhez jutna el. Így a már csatlakozott soproni, dunaújvárosi, dunaföldvári, jászberényi, egri, marosvásárhelyi, debreceni, érdi, kecskeméti, komádi, tatai, tatabányai, szekszárdi, szolnoki, karcagi, nyíregyházi, dorogi énekkarok, illetve a budapesti kórusok mellé újabb partnereket invitálunk.

Az idei alkalommal is lehetőség nyílik passzív jelentkezőként részt venni rendezvényünkön. Ha valaki kíváncsi arra, hogyan épül fel egy ekkora hangverseny, mit takar a zenei tábor, illetve milyen a próbák hangulata, de nem kíván énekelni, fellépni velünk, előzetes jelentkezés alapján szívesen látjuk, mind a táborban, mind a zenekari próbán. A passzív részvétel díja 2500 Ft/fő (és a tábor költségei).

A koncertre való felkészülést a következőképpen tervezzük:

A darabokat az érdeklődő kórusok önállóan sajátítják el, a felkészüléshez oktató anyagot biztosítunk internetről letölthető formában, ahol a zenemű egy-egy szólama hallható zongorán a darab mellett. 2017 januárjában egy vasárnap kora délután az összes résztvevő kórus karnagyát várjuk egy megbeszélésre a Zeneakadémiára, ahol Hollerung Gábor a mű betanításával kapcsolatban mondja el a tudnivalókat. A felkészülési időszakot követően, tavasszal 3 napos zenei tábort rendezünk. A tábor időpontja 2017. április 28-30. (péntek-szombat-vasárnap), a helyszín valószínűleg Szekszárd lesz.

A táborban Hollerung Gábor - a Budafoki Dohnányi Ernő Szimfonikus Zenekar „A megérthető zene” című bérletének előadó karmestere - ismertetőt tart a műről. Az ezt követő napi kb. 7 órányi próba során is kiemelkedő szerepet kap a mű magyarázata, a zenei összefüggések megértetése a résztvevőkkel, hallgatókkal.

A táborban lehetőséget biztosítunk a próbákon való ún. „passzív” részvételre, így a kórus tagjai mellett szeretettel látjuk azon érdeklődőket is, akik bár maguk énekelni nem szeretnének, szívesen nyernének betekintést a művek megtanulásának folyamatába. A tábor ideje alatt, a fiatal szülők részvételének támogatására zenei „ovisulit” (zenés gyerekfelügyelet 3 éves kortól 12-13 éves korig) üzemeltetünk.

A háromnapos tábor után egy héttel tartjuk a zenekari próbát és a főpróbát Budapesten. A zenekari próba időpontja előreláthatólag május 6-a (vasárnap). A főpróbát pedig 2017. május 7-én, 10:30-tól a Nemzeti Hangversenyteremben tartjuk. A Nemzeti Hangversenyteremben rendezett koncerten való fellépés feltétele a zenei tábor teljes időtartama alatt, valamint a budapesti zenekari próbán és a főpróbán való részvétel.

A 2006-os rendezvény során Vác város Önkormányzata, illetve a Váci Szimfonikus Zenekar olyannyira magáénak érezte kezdeményezésünket, nemcsak, hogy a zenei tábor helyszínét biztosították számunkra, de a május elsejei ünnepségsorozatuk illusztris záróeseménye lehetett a helyi zenekar illetve kórusunk hangversenye. 2007-ben és 2016-ban a felújított szolnoki Aba-Novák Agóra Művelődési Központ; 2008-ban és 2011-ben a kecskeméti Kodály Iskola, 2009-ben és 2012-ben a dunaújvárosi Bartók Béla Művelődési Központ, 2013-ban a veszprémi Pannon Egyetem, 2014-ben a balatonfüredi Balaton Szabadidő- és Konferenciaközpont, 2015-ben az egri Kemény Ferenc Sportcsarnok adott helyszínt a próbáknak. Minden ilyen jellegű meghívásnak szívesen teszünk eleget, akár a 2018-as táborhelyszín esetében is. Így amennyiben úgy véli, hogy az Ön városa alkalmas lenne (kollégiumi szálláshelyek, próbahely, étkezési lehetőségek szempontjából) a több száz fellépő fogadására, vagy a helyi vezetés nyitott volna egy helyszíni hangverseny finanszírozására az elkövetkező években, kérjük, az alább ismertetett elérhetőségeken jelezze ezt nekünk!

Amennyiben felkeltette érdeklődését felhívásunk, 2016. október 27-ig jelentkezzen a következő linken: www.virtuadrug.com/enekelazorszag.html. A jelentkezési lap kitöltésével és elküldésével válik véglegessé részvételi szándéka. (Emailen érkezett jelentkezését nem tekintjük véglegesnek!) Ha gondja van az oldal behívásával, kérem, jelezze nekünk. Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a jelentkezők nagy létszáma miatt a jelentkezéseket beérkezési sorrendben tudjuk fogadni; illetve a jelentkezésnél a vegyes- és férfikarok előnyben részesülnek. A jelentkezés elfogadásáról e-mailben küldünk értesítést 2016. november 21-ig (hétfő).

Egyéni jeletkezők számára februártól heti egy próbát biztosítunk a Fővárosi Fiatalok Egyesített Kórusában. Egyéni jelentkezési határidő: 2017. február 5. Jelentkezési szándékát kérjük a kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül jelezze: http://enekelazorszag.hu/kapcsolat! A jelentkezés elfogadásáról e-mailben küldünk értesítést. A próbák helyszíne: 1087 Budapest, Kerepesi út 29/b.

Reméljük, kedvet kapott a projektben való közreműködésre, melyre nagy szeretettel várjuk! Amennyiben további információt szeretne, írjon emailt az [email protected] címre, vagy hívjon a 30/470-9717-es telefonszámon!

Hazai Eszter

Énekel az Ország szervező; Budapesti Akadémiai Kórustársaság kórustitkár